12 August 2017

Resepi Ikan Merah Masak Asam Sedap!

Assalamualaikum.
.
Ada orang ke pagi-pagi sabtu ni... πŸ˜„
.
Semalam kan, saya share gambar menu dinner saya dan anak-anak dekat facebook. Amboi aih.. ramai  pulak yang nak resepi.
.
Sebenarnya... saya pun google jugak resepi ni sebab saya asalnya memang bukan suka memasak. Dan jarang memasak dari zaman bujang. Semuanya belajar lepas kawin jerr..
.
Jom cuci mata tengok gambar lepas masak. Saya ni sebenarnya memang tak berbakat tangkap gambar makanan bagi nampak menggiurkan. Hahaha..
.

Resepi ikan merah masak asam
(Kredit resepi asal : Norazlita Aziz)
.
πŸ‘‰πŸ»3 ketul bahagian ikan merah
πŸ‘‰πŸ»3 batang bendi
πŸ‘‰πŸ» 1 biji tomato
πŸ‘‰πŸ»1 biji asam keping *masa ni saya kehabisan asam keping, saha gantikan dengan sedikit air asam jawa*
πŸ‘‰πŸ»1 inch halia * diketuk
πŸ‘‰πŸ»1 batang serai *diketuk
πŸ‘‰πŸ»Air, garam dan gula secukup rasa
.
Bahan Kisar
.
πŸ‘‰πŸ»2 tangkai cili kering *untuk berpantang/anak-anak kecil tak letak pun takpe
πŸ‘‰πŸ»2 biji cili padi *saya tak letak sebab takut anak kepedasan
πŸ‘‰πŸ»2 ulas bawang putih
πŸ‘‰πŸ»Sedikit belacan
.
Cara memasak:
πŸ‘‰πŸ» Siang ikan, bersihkan dan dicuci. Asingkan.
πŸ‘‰πŸ»Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan masukkan air secukupnya.
πŸ‘‰πŸ»Masukkan halia dan serai
πŸ‘‰πŸ»Letakkan di atas dapur sehingga mendidih barulah masukkan ikan dan asam keping/air asa.
πŸ‘‰πŸ»Masukkan bendi dan tomato.
πŸ‘‰πŸ»Biarkan sehingga bendi empuk, masukkan garam dan gula secukup rasa
πŸ‘‰πŸ»Siap!
.
Sedia untuk dijadikan hidangan.
.
Resepi di atas saya olah sedikit ikut tekak anak takut dorang kepedasan.
.
Resepi asal kak Norazlita boleh tengok di SINI .
.
Selamat mencuba.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

2 comments:

  1. Mmmmm macam ase sedap plak heee... boleh propose kat umah nih tangok hubby ok ke tak. kikiki

    ReplyDelete
  2. Lauk simple macam ni lah yg boleh makan bertambah kan sis.. πŸ˜€

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page