31 January 2013

Esok cuti hari wilayah!

Ehsan Google

Esok ialah 1hb februari..cuti untuk wilyah persekutuan...memandangkan opis aku kat KL, so esok memang cuti la...

Baru berangan cuti 3 hari..syook wooo..bermalasan di umah!

Tibe-tibe si suami tanye.. "esok ayang cuti la kan?"

Aku jawab.. "Ho la...tak cuti ke?"

Sekali lupe daaa.opis die kat Selangor..ces!hm..ape nak dibuat kat umah sesorang kan??

Tengok banyak keje perlu disetelkan sebelum aku terbersalin..so, aku decide, datang keje la pagi esok!gile rajin dan tekun!!!

Nak buat macamne..aku tak dikurniakan pembantu....semua buat sendiri..so, mane patut aku boleh setel, aku setel je la dulu..mana tak sempat tu baru pass kat mangsa-mangsa yang ada dan tengah azab dengan region memasing..lepas tu nak ditambah pulak dengan region aku yang memang azab jumlahnye sebab aku control sesorang..

Aku tau, dorang memang tak ikhlas pun untuk take over keje-keje aku yang melambak tu..sebab yang ada kat dorang pun macam-macam hal..tapi,terpakse la korang redha kan..

**rasa nak beranak tiap-tiap tahun la..hahahahaha..mesti dorang rasa nak kawen cepat je nanti sebab tak sanggup take over keje orang lain..kihkihkih.... ^_^ **

29 January 2013

Hasil checkup untuk 36 weeks

Assalamualaikum...

Mengigau ke hape banyak entry pulak malam ni..hihi...ni entry feveret mommy to be besenye..ye ke dak..hihi..

Pagi ni checkup pukul 8am..aku sampai pukul 740am..pun bukan orang pertame sampei..

Mule-mule sampai..macam biasa.

Test air kencing..-> normal :)

Timbang berat..-> 67kg -> naik 200gram dari 2 minggu lepas..nurse puji..berat tak naik mendadak @ mencanak. :)

HB -> 11.2 nurse tak marah.sebab dari awal checkup memang dok tangga 11 je..tapi pagi tadi amik darah HB banyak.cucuk kat lipat siku.selalu cucuk di jari je.tanye nurse..kenape ambik banyak darah?selalu bagitau dalam checkup sebelum tu kalau nak sedut darah..nurse cakap 9 bulan memang darah di ambik untuk hantar kat lab..

BP -> 110/60 nurse kate ok.cantik.:)

Denyutan jantung baby -> 138/minit.. Ok kate nurse..

Size perut -> nurse tak tulis dalam buku..padahal 18x jugak aku tengok die ukur perut aku..awat tah..masa 2 minggu lepas size perut aku 32cm..

Sambil ukur tu die cakap..perut tak pecah ek.pakai bio oil ke.ade orang perut dah merekah bile 9 bulan..sambil tersenyum aku menjawab..pakai losen cocoa palmers untuk preggy mommy je.ngeh ngeh ngeh...

Die tengok kaki..kaki pun tak bengkak lagi..bagusnye kate nurse..hehe..yang tu no komen.tak de sapu losyen khas untuk kaki pun.

Then..die bagitau la 3 tanda-tanda nak besalin memandangkan kepale baby dah enggage ke bawah...wihuu..takut!

Pukul 1030 am aku dah sampai opis buat keje macam biasa..giler rajin memuat kerja sebab dekat seminggu tak keje..hahaha.....


p/s; makan buah jambu batu boleh tambah bacaan HB anda..nurse yang ajar..untuk yang bertanye semalam ye... =)






posted from Bloggeroid

Bile cicak melompat

Assalamualaikum..

Aku adalah sebagai wanita paling cool..susah nak menjerit bile ada cicak,katak n ape-ape la depan mate..biasenye gua cool je..kalau member opis,campak getah gelang dah menjerit..lepas tu nampak lipas dah macam nampak jin riuh-rendahnye...

Tapi hari ni ke'cool'an aku tergugat!!

Kejadian kat dapur umah..lepas tu bukak termos air..tibe-tibe melompat anak cicak kat perut aku..

Aku dah pikir,kalau masuk dalam baju ni tak boleh jadi..terus aku menjerit kuat!!geli..yek!!!!

Aaaaaaaa!!!!!!!!!!

rasa ni 1st time aku menjerit kuat..dan aku rasa mengade-ngade sungguh.haha..cicak tu terus lompat kat meje..selamat diri aku dari dicabuli..

Mujur jugak tak tercampak termos tu..

Laki aku tengah dok depan komputer terus cakap..'oi..nape tu' suare cool je..

Aku pun buat-buat suare cemas..tapi takde la cemas sangat...'cicak..lompat kat perut tadi..' konon raih simpati..kah kah kah...

Lepas tu..takde pe dah.hihi..buat keje macam bese je..

Ingat nak google gambar cicak taruk cni.tapi tak jadi la letak.goli pulak.hihi..

posted from Bloggeroid

28 January 2013

Lagi 3 hari bermula bulan baru

Assalamualaikum...


Dub dab..dub dab..

Tinggal lagi 3 hari dalam bulan Januari...lepas tu masuk bulan baru iaitu Februari..


Semangat bagitau bulan baru macam korang takde calendar pulak..kan...kan..


Tapi aku punye bulan Februari ni lain sikit dari bulan-bulan lain..ni bulan nak nak besalin....neves3....


esok ada checkup lagi.untuk 36 minggu..mungkin ambil HB jugak..tapi ari ni tak de stok jambu batu pulak nak belasah sebab lupe nak beli..

Redha je la tengok result esok macamne...

posted from Bloggeroid

26 January 2013

Lama tak pekena lauk kenduri

Assalamualaikum...

Baru je balik dari kenduri member kelas masa form 1 dulu..lama tak jumpa dia.lama tak makan nasik minyak..

Sampai pun takde le awal sangat..pukul 230pm baru sampai dewan..

Aku duduk je kat meje..incik suami amik lauk nasik dan ape-ape yang boleh dimakan..

Dekat pukul 4 amik gambar kenangan sat.

Nampak tak size perutku itu hari ini.heh..tu pun dah tak selesa duduk...semua dah sakit-sakit..dah nak masuk 9 bulan...

Lepas borak dengan pengantin,terus nak balik umah.tapi sempat singgah minum air kelapak!

Full perut aku buat ketika itu..fuhhh...

posted from Bloggeroid

Mood meroyan bile tak boleh tido

Assalamualaikum...















Haha.peace!!gile glemer kejap!!


Testimoni baru lagi kat SINI!
posted from Bloggeroid

25 January 2013

Cuti kene freeze

Assalamualaikum..

Setelah tido siang tadi menggantikan tido yang tak cukup sebab kesakitan semalam...malam ni mata macam tak nak tido pulak..huhu..sebab tu la aku tak suke tido siang...

Petang tadi dapat mesej dari opismet berbunyi begini..

"bermula 29 jan sehingga 30 mac cuti yang baru di mohon atau telah lulus dibekukan.."

yeay!!dulu masa aku sibuk nak kawen,cuti dibekukan setahun..

Now dah nak beranak kene beku 2 bulan plak...owh..mujurla dah nak bersalin bulan depan.hehe..

Selamat dari freeze!

Rasa staff lain yang preggy reramai ari tu ramai yang dah selamat bekeje balik.tinggal beberape orang je lagi menunggu hari..hihi..

posted from Bloggeroid

24 January 2013

ESP pun boleh buat masker muka

Assalamualaikum...

Ada tak cara nak cantik yang menjimatkan???meh nak ajar...

Mule-mule harusla jaga pemakanan dari dalaman kan...contohnye amalkan minum ESP setiap hari..

Hehe..selain dari minum, ESP ni jugak boleh dibuat masker di wajah..gebu n soft je tau..

Caranye ambil 1 sudu ESP..dan 1 sudu yogurt..aku gune tea spoon tu je..yang kecik..tu pun boleh simpan dalam peti dan pakai untuk kali kedua.sepatutnye boleh pakai 3x.tapi dah keras sebab tak letak dalam bekas bertutup..

Kalau yogurt tu ada buah,pastikan part buah masuk mulut dulu.hehe...

Kacau rata dan sapukan di wajah...

Tunggu ia kering dan baru cuci dengan air sahaja.kulit akan rasa tegang banget deh..dan sangat lembut.aku ni feeling2 nak kesegaran ESP tu melekat di wajah..sebab tu cuci bersame air sahaja..

Amalkan 3x seminggu untuk kesan terbaik..


Untuk dapatkan 1 tin ESP di rumah anda,boleh la contact aku okeh untuk dapatkan special price!!

atau gunekan id aku 882638 jika terdapat stokis berdekatan anda!!

selamat mencuba & mencantikkan diri anda..hehe..

lagi info pasal ESP?? lihat di SINI!banyak testimoni kat SINI..
posted from Bloggeroid

23 January 2013

Rasa Perasaan Sekarang

Assalamualaikum...

Now 35w olredi...perasaan sekarang...hm.

Banyak rasa tak sihat je..awal pagi dah pening..macam nak muntah..ada jugak muntah lepas bekpes..sekarang memerlukan minyak angin di sisi..

Rasa lapar macam biasa.tengahari makan nasik sepinggan setiap hari...lepas makan dah rasa nak terkeluar semula benda yang masuk tak sampai setengah jam...

Buat kerja dengan angin dari mulut.kejap-kejap uuuuukkk..lepas tu errrkkk...tapi bukan sendawa...hm...

Gi toilet banyak kali macam dah normal...kengkadang rasa penat berulang..

Berjalan,bercakap buat aku mengah..walaupun perut kecik..

Makan malam dah tak lalu sangat.makan sikit dah kenyang..

Tido?tak tau dah nak ngereng ke..telentang ke..meniarap ke..heh..sebab semua rasa tak selesa.selalu susah tido.sampai kene tukar posisi..tempat kaki jadi tempat kepala..kepala katil plk tempat julur kaki..

nak duduk kat depan tv lama-lama pun not in mood..masuk bilik terbaring jawabnye...


................................................

posted from Bloggeroid

Laki pun emosi meroyan

Assalamualaikum...

Dulu,masa aku belajar kat Kota Bharu, aku ada sorang kawan laki yang sangat sensetif.sikit-sikit merajuk..sampai nyampah tengok.

Bile dah keje ni aku berjaya mengesan seseorang macam tu..die bukan merajuk..tapi tibe-tibe mendingin..

Contohnye..hari ni gelak sakan dengan aku..tibe-tibe esok tu buat tak nampak dengan aku.bile lepak minum-minum,aku datang je die blah terus..aku pun macam.....aik...

Bile aku rasa die pandang macam panggil aku,bile aku tengok terus pandang lain.

Penah sekali tu,tibe-tibe die cakap,pikirla pe aku buat.blurr jap aku...sebab aku rasa aku sama je dengan sape-sape..cume tak tau la kalau ade orang sentap..

Sebenarnye dah banyak kali die ni beremosi dengan aku.malas aku nak layan..banyak lagi keje aku nak buat dari layan emosi laki yang macam datang period ni..

Bile nak mintak tolong pasal keje pandai pulak datang kat aku.hm..ape-apelah..

posted from Bloggeroid

21 January 2013

Bile wife kate nak air kelapaaaa

Assalamualaikum...

Dah dekat-dekat time ni...orang cakap elok amalkan minum air kelape...so,semenjak bile tah..lepas soping je mesti singgah kat lori jual air kelape..incik suami suke yang buah sebijik.harga rm3.50 sebutir..aku pulak suke yang dah campur air gula dan air batu..harga rm1.50 per cup..

Baru ni aku cakap nak air kelapa..pegi tempat bese tutup...die bukak weekend je kot..pegi tempat lain,dah kemas pulak nak tutup kedai..kuciweeee... +_+

Esoknye..berharap dah ada air kelape dalam peti..balik keje terus tanye si suami..beli tak kelape??die cakap lupe la..

Erm.sedeh.takpe la.esok luse tulat ade lagi..tapi mommy preggy ni lain sikit bile nak sesuatu.haha...

Lepas tu,mase dinner kat luar,incik suami suh aku order makanan die..die nak gi kedai jap..

Bile siap makan..balik umah..tengok ape la banyak sangat beliau beli ni...

Rupe-rupenye kelape 3 bijik!

Haaa..amikawww...pueh ati die bawak buah kelape balik.hihi..

Hari ahad semalam,die beli lagi 2 bijik kelape.haiyoo..penuh peti..sehari minum sebijik..hihihi...


Kalau kat kampung ni,amik kelape belakang umah je..macam umah mak aku pokok kelapa mawar.tak payah jolok pakai galah...pokok rendah je..capai dengan tangan..macam umah mertua,pokok kelape tinggi sikit.kene pakai galah.kire nak dapat hasil tu,senget-senget la orang yang pegang galah tu..kepale mendongak sampai lenguh..

Jadi,janganla mengeluh sangat kalau harge buah kelape tepi jalan tu mahal.nak murah,gi amik galah jolok sendiri..hehe..

posted from Bloggeroid

20 January 2013

Memang hangen kalau servis lembab macam ni

Assalamualaikum...

Baru ni,dinner kat luar..gerai biasa jek berdekatan dengan kawasan rumah..

Dah siap-siap makan,akak kedai tu lalu tepi meje aku gi amik order orang belakang.sambil die lalu tu,aku cakap kat die..

"kak..kire ye.."

akak tu cakap ok..lepas die setel ambik order,die lalu tepi meje aku.terus die g masak...aik..tak nak duet ke..aku mengomel-ngomel kat laki aku..

Lepas tu,lalu pulak pekerja kedai tu...die gi hantar air kat orang belakang...aku cakap g ayat yang same masa die lalu tepi meje aku..

"dik..kire ye.." masih dengan penuh budi bahasa..dia hangguk je..

Lepas die hantar air,menonong je die gi belakang.buat air lagik..lepas tu die g bungkus sambal kicap untuk bungkus bakso..die buat keje membungkus tu depan meje aku makan pulak tu..hati aku dah macam kene tekan-tekan je kesakitan..aku memang tak suke dok lame kat kedai..pikir nak balik je..

Muke aku dah berubah..hati dah panas..ikut hati aku nak balik je..memang tak nak dah datang kedai ni..

Lepas tu akak yang 1st tadi lalu lagi tepi meje aku..incik suami plak cakap..

"kak,nak bayar ni.."

akak tu pun..ok2..tapi die sambung masak lagi!!!!arghhhh!!!apekah ini....

Pekerja lain buat keje je tanpe pandang kiri kanan..yang dengar kitorang nak bayar pun buat macam tak ada ape berlaku..walaupun depan kitorang je..adei..

Hm...memang ni pertame dan terakhir la datang kedai ko makcik.....

Mate aku daring je tengok manusia yang bekerja kat kedai tu..

Orang nak bagi duit pun susah..nak bayar je...bukan lame sangat pun nak kire!tak sampai seminit.tapi kene tunggu korang masak sampai 4,5 menu..siap buat order untuk tapau lagi.hantar order sampai 2,3x..hantar air sampai 3 talam..

Aptb!! Grrr...

posted from Bloggeroid

18 January 2013

Susu kambing dan esp resepi enak

Assalamualaikum...

Pagi tadi sebelum keluar keje,buat susu kambing..(orang kate preggy ni bagus amalkan minum susu kambing) tapi tak sempat nak minum.letak dalam peti je..

Dah tengah malam baru teringat perihal susu kambing dalam peti.terus amik dan campur 1 sudu esp..


Memang sedap dari minum susu kambing begitu sahaja..

Tak percaye??try la..esp tu boleh dapatkan dari aku.heh..promot..^^

posted from Bloggeroid

17 January 2013

2 in 1 chairbox

Assalamualaikum...

Ni 1st time aku mengenali chairbox..haha.ketinggalan kan...apekah itu???

masa soping kat Sogo terjumpe mende alah box comell ni...

Bese la jumpe box ni kan..boleh letak barang kat dalam..

Banyak kat Jusco dengan design yg kiut gitu..masa kat Sogo dapat harga rm13 je..murah la tu..harge sebenar??entah...

Tapi box ni berat...incik suami cakap,boleh buat duduk ni..mcm kerusi tu...

Aku ni musykil je..kuat ke??kukuh ke?kang duduk kat atas,terus terperosok dalam box.ngeeeee...^^

bile pasang je,terus die try duduk..lepas tu suruh aku pulak test.was was jugak..

Tapi,sekarang dah jadi kerusi untuk aku iron baju..hihi..

Sebab,keje iron baju keje beliau amat lama rasanye..tak larat berdiri lame.dulu aku turunkan terus iron board tu..aku besila je sambil iron..sekarang mane nak boleh duduk lame even alas bantal kat bawah pun..lenguh habis..

Sekarang tak boleh duduk lame...so,jarang jugak la tengok tv lame-lame.. T_T

posted from Bloggeroid

Checkup 34 weeks

Assalamualaikum...

Hari ni appoimen lagi..rasa boring dah gi klinik.hihi...

Appoimen hari ni pukul 11..memang tak ramai patient.tapi servis menten lembab..

Aku siap bawak magazine lagi nak ilang boring..

Lepas tu main game lagi..hm..ntah pe yang dorg buat lame sangat..

Hasil checkup ari ni...

Test air kencing : normal
Berat : 66.8 kg.. Naik la 1.8kg...last 2week turun setengah kilo.
Tempoh hamil : 34w4d.
Ukuran perut : 32cm macam kecik sikit kan???
Kedudukan kepala baby : dah ke bawah
Bacaan jantung baby : normal 138 denyutan.
BP : agak tinggi..120/70..dah tak menten mcm sebelum ni..

Nurse tanye pening atau nak pitam tak.aku cakap takde.mungkin di sebabkan simptom susah nak tido malam sekarang ni..

Mood pun agak kureng..mata macam ngantok je..sempat singgah bank rakyat..simpan barang kemas di sana.lebih selamat dari simpan kat umah..tapi kene bayar upah la..besela..mane ada bende free kan..

Perut lapo..mate layu.... T_T

posted from Bloggeroid

16 January 2013

Murah ke beli product johnson baby direct kilang

Assalamualaikum...

Pasal entry pagi tadi,ramai pulak tanye murah sangat ke beli barang johnson&johnson dari kilang?

Tak sure la murah sangat tak??sebab aku bukan la pengguna tegar produk johnson&johnson baby ni.nak bersalin ni je baru terhegeh-hegeh nak beli barang johnson&johnson ni.

Harga aku dapat pulak rm20 untuk trial pack & milk bath 800ml tuh.murah ke?tadi aku google jugak pasal harge milk bath tu kat luar..ada yang kate untuk 600ml rm16.90 time offer..ada yang kate rm18.90..

Macamne nak order direct kilang???boleh ke oder sikit je??

oh..sebenarnye incik suamiku ade kazen yang keje dekat sana.kazen die plk sekampung dengan aku.kawan club kereta die pun ada keje kat sane..so,aku just bagitau je kat kazen die nak set travel dulu.and yang besar tu op koz la untuk aku.hehe..nanti kalau kulit baby sesuai dengan product ni,boleh share dengan mama & oder lebih sikit..

Ada yang nak tumpang sekaki ke beli barang ni direct kilang?

Nanti kalau aku nak buat order, aku war-warkan kat sini ye??tapi kene tunggu aku nak beli barang la.hehe..

:)

posted from Bloggeroid

Ww Barang mandian johnson baby dah sampai

Assalamualaikum...

*trial @ travel kit je dulu..kalau ok,baru beli yang besar..:)

*order dari direct factory j&j..
posted from Bloggeroid

14 January 2013

Mari mencuci stok botol susu

Assalamualaikum...

Now dah 34w rasanye..wah..takut rasa..lagi 2 minggu cukup 9 bulan aku mengandungkan anak ini...


Semalam,air dah ada kat kawasan umah aku.so,dengan pantas mengeluarkan stok botol untuk dibasuh..

Basuh pun bukan pakai air biasa.pakai air panas ye..lepas tu bilas dengan air suam..

Masa pegi Sogo baru ni ada beli sponge untuk cuci botol susu bb ni..hehe..terus guna tu..barang baru.hihi..

Bile dah siap basuh botol,mule pening..mana letak botol ni sume.hadoii.nampaknye kene carik rak botol yang selalu aku tengok dalam majalah Pa&Ma ni..huhu...

posted from Bloggeroid

Meh tengok testimoni dorang jom!

Untuk pengetahuan kawan-kawanku di sini, aku ada buat satu lagi blog..more to blogshop..
Kat sana aku ada update pasal barang yang aku jual..and also product Shaklee...aku ada lah pengedar sah product tersebut...

klik imej untuk ke blog tersebut

Juga terdapat testimoni dari pengguna yang berpuas hati selepas jadi pengguna product ni.. i'm happy for them..

klik imej untuk ke ruang testimoni

Ada jugak detailkebaikan vitamin-vitamin dari Shaklee. =)
kik imej untuk terus kepada detail product

So, nak jemput jugak korang untuk LIKE page baru aku.. MAY VITAMIN SHOP

er...sila melawat ye..time kasih.. ;)

13 January 2013

Sogo buat warehouse sale

Assalamualaikum...

Hari ni last day sogo punye warehouse sale..sori baru nak war-warkan...

Ekceli semalam dah buat entry.bile publish je terus ilang.jadi sebab dah putus asa,malas nak buat entry yang sama buat kali kedua..

Jalan pulak bukan main lengang semalam.semua orang tak nak kuar umah sebab dorang expect jalan jem gara-gara perhimpunan tu..

Ni gambar pandangan dari tingkat 7 sogo.husband amik gambar sementara tunggu wife die cari baju.hihi..

Barang memang kaw-kaw murah..fuh..dah la tak bawak banyak cash..harus la terbabas soping sebab dalam debit kad ada duit pulak.huhu.



Orang pulak memang tak ramai..meriah aku soping..pegi cashier je tak payah beratur..

Sempat sambar cooler beg...boleh tahan.besar.hanya rm15!!.bli comforter baby..

Eh??botol susu pun murah..buy 1 box free 1 box..1 box rm38.tapi sebab botol susu aku dah ada dalam 16 botol,aku tak beli yang offer semalam..

Sape-sape ada area KL,sempat lagi nak gi ni..malam ni last!!

posted from Bloggeroid

11 January 2013

Takut aku tengok

Assalamualaikum...


Hari ni aku cuti...sempat tengok WHI kat tv3 tadi sambil iron baju keje lakiku..huhu...


Lepas tu kan ada segmen jemput owner beauty product untuk buat promo product beautyskin memasingkan..siap dengan testimoni penggune die lagi..


Yang tu tak kisah la..yang aku kisahnye ni..aku pelik tengok muke pemilik product tu..ngeeee..



Gerun je..pelik aku dengan dorang ni..sebab wajah mereka ni macam luar biasa dari biasanya..


Adakah terlalu taksub untuk tampil cantik?

posted from Bloggeroid

9 January 2013

Just celebrate his birthday

Assalamualaikum...


Last monday,is birthday my hubby..so,just pegi makan-makan kat secret recipe...lepas habis keje terus menuju ke lokasi tersebut..





Takde gambar yang mampu membuat korang terliur pon!!huhu..besela..pakai henpong cap hayam je!!


Lepas tu jejalan di Tesco sat.tapi tak boleh lama..mak buyung tak boleh jalan lama-lama dah.cepat penat...nak balik tido je...


Papepun,semoge my hubby sentiasa sihat dan dimurahkan rezekinya...:)


Lebiu u so mmmuucchyy..ngeh3....:p

posted from Bloggeroid

6 January 2013

Bile rinduu

Assalamualaikum...


Tetibe teringat makan besau kat Melaka dengan family..



Rindu pulak!


rindu makan ramai-ramai...dan makanan yang enak banget tu deh!!



Tibe-tibe*baru ni teringin pakai perfume simply siti lepas try tester kat Jusco Setiawangsa..tu pun boleh kira mengidam tak??hihihi...

posted from Bloggeroid

Charcoal mask restock

Assalamualaikum..


Hari ni nak promosi product boleh??sebelum ni jual offline je..now nak jual online...sebab banyak permintaan..product ni ramai dah guna kot...


Namenye charcoal mask.sangat berkesan untuk membuang blackhead & whitehead di wajah..

Harge untuk 1 tube ialah rm12..dan kalau beli 3pcs ke atas boleh dapat harga rm10 per tube..:)


Oh ye...anything,just emel.jangan order kat comment box ok...sbb sometimes tak sempat nak bw..


Sebelum aku besalin ni,boleh la nak order stok.lepas bersalin nanti baru boleh continue pos barang.hihi..


tq alls...

posted from Bloggeroid

5 January 2013

Air Jus Kedondong home made

Assalamualaikum...


Tajuk entry ada homemade tuh..tak nak kalah dengan entry kak muNN...ekekekekee...kalau air jus kedondong asam boi ni digandingkan dengan burger grill homemade kak munn mesti sedap.hihihi...


Aku ni macam kerajinan pulak buat air jus kedondong..tengok si suami suke minum air buah..si suami pun kadang-kadang oder jugak kat kedai..selalu kat kedai hrga air buah ni rm2~rm2.50 kot..


Hanya dengan rm3.50 dapat sebungkus kedondong.dapat sejug!.kalau kat kampung boleh petik terus dari pokok..hehe...

Ni kedondong yang dah basuh dan kupas untuk second round..1st round punye dah selamat jadi jus last week..so,ni just perabis buah kedondong tu je..

Lepas tu blend je semua buah tu.aku masuk 10 sudu gula masa blend..dah blend terus tapis..ada serdak-serdak yang perlu dibuang..


Oh yee..blend aku takde jaring-jaring tu untuk tapis serdak..kene buat penapisan manual la..hehe..tapi pastikan jangan campur aduk blender untuk buat jus buah dengan 'jus bawang' tu ye..kalau tak nak rasa buah tercemar la kan..hihi..macam aku punye ni memang aku khas kan 1 untuk blend buah atau buat ice blended..masa beli ari tu memang dapat 1 blender free.


Bile dah siap tu boleh la minum!!

Aku campurkan sebijik asam boi untuk segelas jus...kalau nak letak lagi banyak pun no hal!ikut selera masing-masing..kadang-kadang tu aku buat khas segelas blend dgn ice!jadi la kedondong ice blended!nyuuummmyyhhh...

Asam boi ni sentiase ada di peti...sebab si suami suke minum air asam boi..bile die balik keje tengok dalam peti ada air asam boi...terus minum...nikmatnye...wallllllllaah...:)


Cepat try!!



p/s:follow blog baru ni dan boleh tengok testimoni mereka! tq..
posted from Bloggeroid
Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page