31 July 2012

Air garam??berat badan??

Assalamualaikum..

Hari ni buat check up dan baru nak reg kat klinik berhampiran rumah je..macam rutin kene buat kat hospital ampang ari tu..test air kencing,semak tekanan darah dan berat..semua ok..bagus bak kate nurse..

Tapi...

Tang berat badan ni la yang jadi isu ni.lagi 2 minggu aku kene datang checkup lagi sebab berat badan turun mendadak 2.2kg..kalau nak compare dengan berat masa aku timbang pada 16.7.12 kat hospital ampang tuh.masa aku diet nak kawen ari tu pun berat turun dalam 4kg untuk tempoh dekat setahun.tu pun menten kurang makan malam dan nasik..ni dalam 2 minggu terus down 2.2kg..haiyoo....

Tapi,dah agak ramai tegur muke aku susut sekarang..hm..macamane tak susut??makan muntah..makan muntah..nak makan pun saspen je bile yang keluar lagi banyak..=_= lagi-lagi bulan puasa ni..aku cube bertahan..hukhukhuk..nurse cakap berbuka je la..x ada masalah..

tadi request dekat nurse tu untuk set appoiment lagi sebulan ke..lagi 2 bulan ke...tak larat aku masuk opis lambat sebab menunggu giliran kat klinik yang agak lame ni..tapi nurse tak bagi..sebab berat turun banyak sangat..sob3..=_= die dah siap pesan..minggu ke 20 nanti kene minum air garam..

Gulp!air garam rasa pe?macam garam kat dapur tu ke??

Ape yang nak dimakan untuk bagi berat naik ni???
posted from Bloggeroid

27 July 2012

Bubur lambuk kampung baru

Assalamualaikum...

Kurang entry je rasanya di bulan ramadhan ni..badan tak larat sangat.cube untuk berpuasa.kuatkan semangat.tapi banyak dugaan..antarenye rasa mual makin menjadi-jadi..hm..kalau kat opis tu memang x benti rasa mual..kepala pun pening..jap gi nak balik kampung ni.tapi badan tak larat.tebaring je..2,3 ari ni benda yang dimakan waktu berbuka mesti kuar balik..:(

petang tadi dapat bubur lambuk kampung baru free sebelum balik opis..1 dept aku dapat..

Dah panaskan siap-siap untuk berbuka..tapi takde yang nak makan..cian bubur lambuk tu..tapi besenye orang beratur panjang nak makan bubur lambuk.kami pulak???

So,tak dapat aku nak klasifikasikan rasanye..

Korang dah rasa bubur lambuk???

posted from Bloggeroid

Kisah ular itu...

 
Wah..banyak pulak yang bagi komen pasal ular hari tu...hehe...ada yang tanya ular apa??banyak ular weiiii...bukan sekor elor..belambak-lambak kate saksi-saksi kat umah sewa masa aku bujang tu..



Kalau korang nak tau...lepas je kantoi ari tuh, budak-budak umah sewa terus suh die kuar dari umah tu...

Aku pun tak tau la...kat facebook die pun banyak gambar haiwan kesayangan die tu..die memang pelik dari yang lain....

Orang kata, kalau ada ular dalam umah, Malaikat memang tak kan masuk umah tu..tu yang buat budak-budak umah yang lain marah sangat tuh...

Hm...short entry je..sebab tengah sangat sibuk dan tekak rasa tak sedap..mual-mual je...hm...tak tau la niat nak puasa penuh tercapai tak dengan keadaan macam ni..

24 July 2012

Hukum sedekah al fatihah kepada haiwan yang dah mati

Assalamualaikum...

Haa..amik kaww tajuk panjang berjela...

Tibe-tibe teringat kisah exhousemate yang 'mengkebumikan' ularnya yang mati dalam pasu pokok daisy...kemudian mintak kami rakan serumah siram pokok tu tanpa mengetahui dalam tu ada ular yang dia panggil 'arwah'..

bile dah kantoi,baru tau rupanya dia dah memelihara ular dalam almari biliknye bermula cuti tahun baru cina tahun ni dan terkantoi di saat aku nak kawin!!

Waktu kejadian kantoi,aku tak berada di umah.nak kawen katekan.bizi ckit.

kalau korang , ape yang akan korang lakukan masa tu???

p/s:nak tau ape pulak yang terjadi kepada dia yang memelihara ular tu?

posted from Bloggeroid

23 July 2012

Air tebu basi

Assalamualaikum..

Tiade entry menarik tertarik sangat ari ni..cume nak berkongsi...

Semalam aku gi bazaar ramadhan di kampung...untuk mencari sesuatu..takde pe menarik...terus kuar dari bazaar tu.

On the way kuar dr bazaar,nampak ada orang jual air tebu tepi jalan.dengan penuh gelojoh dan excited suh laki aku gi beli..die beli 3 bungkus terus kawwwww...haa..

1 bungkus rm4..erm..harga dah sama macam kat KL even itu hanyela di kampung..fine..beli je...

Bile sampai umah,dengan penuh rakus,aku suruh anak buah aku transfer dalam jug dan campur air batu.bile dah masuk waktu,terus tuang dan minum..mula-mula laki aku belasah dulu air tebu..lepas tu die cakap 'basi ni'.lepas tu abang aku yang sulung minum pulak..'ee..sape beli tebu masam ni??'

Mujur ada air laen yang memang saja buat lebih..

Motif entry ni???lu pikirla sendiri..:)

posted from Bloggeroid

22 July 2012

Selamat berbuka puasa



p/s: berbuka secara ala kadar je..jangan ikut nafsu..nanti membazir pulak.puasa kan 30 hari..boleh bertukar-tukar menu setiap hari..=)

(entry autopublish lagik!!)

Yang dilarang semasa di bulan Ramadhan!




p/s:jangan buat-buat hilang ingatan pulak okei...=)

(entry autopublish!)

21 July 2012

Sahur dan puasa pertama di anibeseri ke tige

Assalamualaikum.

Tajuk entry bajet somel je kan?hihihi..sejujurnya aku mengakui entry tepat jam empat setengah pagi tadi adalah entry autopublish!!muahaha....ni baru entry `fresh` dari aku..

Aku bangun tadi lebih kurang pukul empat empat puloh lima pagi.terjaga dengan sendiri..mungkin sebab niat suci nak sediakan juadah dan air panas untuk suami..eceh...haha..padahal bangun sebab nak terkucil!.tapi perasan jugak,lately ni asal pkul empat je da tersedar..mungkin itulah naluri bini yang nak kene sahur bersama suami.hihi..

Eceh..nak jugak selingan gambor muke sendiri.hihi..

Tapi,lagi suwitnye you ollss (bace nada gedik.jangan sekate je)..ari ni 21.7.12 genap la 3 bulan perkahwinan kami..kalau 3 bulan yang lalu time ni tengah bizi buat persediaan nak nikah!neves kau!mujur sekali lafaz jek!sekarang bizi-bizi panaskan lauk untuk laki..hihi...

Panaskan je la wei..memang semalam masak lebih untuk ini..aku ni kategori manusia malas sahur.selalu pun housemate panas lauk dan kejut aku nak sahur..tu pun kalau aku sudi kuar bilik besahur..harap aku??aku letak kurma dengan air masak je dalam bilik!.

Tapi,bile berdua ni kene pikir perut orang sebelah..perut aku pun sekarang dah kene amik tau sebab yang di dalamnya selalu lapar!walaupun baru 8 minggu a.k.a 2 bulan usia dalam perut ni..

Alamak.gambar takde kene mengene dengan entry.tu hanyela loyang tempat aku buat kek batik yang dah licin ditelan rakan sepejabat semalam tanpe aku dapat merasa!saje nak tunjuk.haha..

So,jap gi nak balik kampung untuk berbuka bersama famili ku..wait for me..hehe..minggu depan family mertua pulak.ingatkan ari ni berbuka di KL.tiba-tiba incik suami kate balik umah mak aku minggu ni.aku pun ok je.terus contact my sista utk tukar timetable balik ari ni bukak pose bersame-same..

larat pulak aku buat karangan pepanjang ni kan..sebab selalunye aku memang sukar tidur lepas sahur.sebab tu aku memilih minum air masak dalam bilik dan makan kurma je waktu bujangku.lepas tu..zzzzzz..

P/s:ape pulak cite korang pada bulan pose ni? ^^ pss lagi..doakan aku mampu berpuasa penuh tahun ni..susah nak dapat peluang ni..kali terakhir puasa penuh masa umur seploh tahun kot.. =__=
posted from Bloggeroid

Bangun sahur-sahur..



p/s: jangan lupa bangun bersahur. =)

20 July 2012

Selamat berpuasa semua.. =)




Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua kawan-kawan yang sudi menjengah di sini..

Tahun ni buat pertama kali aku akan berpuasa sebagai isteri.. =)

Kek batik-Ni resepi detail sikit

Hari ni seperti opis-opis orang lain,opis aku pun buat makan-makan jugak..begitu banyak makanan sampai aku muntah-muntah tadi...eeee....maafkan saya...=)

Pagi tadi untuk breakfast we all makan spagheti dan bihun goreng diiringi dengan muffin, apam polka duit,roti jala dan ntah ape-ape lagi..langsung tak amik gambar..sebab malas...tengahari pulak ada yang bawak ikan pari masak asam pedas,daging goreng,ayam madu,ayam kurma,sambal tempoyak,sayur kerabu kerang,sambal ikan bilis dan macam -macam lagik.memang sendat perut aku ni..

aku pulak, bawak pencuci mulut..KEK BATIK!hehe...

Hari tu ada update pasal kek batik kan..tapi agak tak detail cara pembuatannya sebab aku macam malu-malu nak tunjuk terer cara buat KEK BATIK tu...sebab ramai lagi yang sangat terer buat KEK BATIK itu...tapi, disebabkan Fizafantagiro telah bagitau cubaan beliau tidak berjaya, kali ni aku kasik letak cara-cara dan gambar-gambar sekali supaya nampak dengan jelas lagi..eceh..hahaha..

Mula-mula nak tunjuk bahan-bahannya ye...=)
ada milo,susu pekat,butter,biskut meri,dan cokelat bar..macam hari tu, aku guna milo 100%..tapi, sebab kebetulan kali ni ada cokelat bar, aku cume campurkan je skit nak bagi more moist cokelat..eceh...=)

Kemudian..cara campurannya ye...
Untuk sebungkus biskut meri,aku guna setengah cawan milo,setengah cawan susu pekat,1/4 cawan air panas dan 2 sudu butter.cokelat bar tu letak sikit je..aku tak letak semua.semua campur sekali dalam kuali yang tidak diletakkan atas api lagi..

Tapi,sebab kali ni aku buat 2 bungkus biskut meri (atas permintaan budak opis suruh buat lebih dari biasa) aku gune dekat 1 tin susu pekat dan hampir 1 tin milo jugak lah!

Dah campurkan??baru la letak kuali tu kat atas api..dan kacau sampai bahan-bahan tu agak sekata..ehem..agak nak tergelak pakai ayat ala-ala chef ni..huk3...

Tapi,sebelum lupa,sila la sapu butter kat loyang yang nak digunakan untuk letak campuran bahan yang di masak atas api tadi.untuk elakkan kek melekat-lekat kat loyang tu...buat macam ni..lihat gambar di bawah..
ha..jelas?jelas?hehe..ha..sapu begitu baahhh...lepas tu sambung balik kacau cokelat atas api tadi...dan campurkan biskut meri yang dah dipatah dua atau patah tiga...macam gambarajah di bawah..
Jangan lama sangat kacau atas api tu..nanti kering pulak cokelat cair tadi..macam aku, aku tutup api,dan kacau biskut tu..agak-agak semua dah mandi cokelat,terus angkat letak dalam loyang..dan lebihan cokelat dalam kuali tu di taburkan di atas kek supaya nampak more moist..hehehehe...

Lebih kurang macam ni la huduhnye rupa kek aku..haha..lepas kek agak-agak sejuk terus aku sumbat dalam peti ais selama yang mungkin.eh??.hehe..aku buat kek ni ari rabu..so,duduk dalam peti untuk beberapa hari..orang kate,kek batik ni letak dalam peti lagi lama lagi sedap..nyummy...

Hari ni dah bawak gi opis sedia untuk di makan!

Selamat menjamu selera! =)

Nama 'benda' itu adalah kuih 'Seman'

Hehe....macam-macam jawapan ada kan dalam entry 'Sila Teka Apakah Ini?'

Yang teka benang pun ada...=)

Nama 'benda' itu adalah kuih Seman...tak percaya?gi google jap..mesti jumpa...

aku order kuih tu jauh dari Kelantan dengan harga RM6 je..dalam tuppaware tu ada lebih kurang 9 @ 12 ketul kot...haa..sebab kawan aku tu cakap kuih ni senang jumpa di Kelantan je.lagi-lagi ibu mengandung macam aku ni..bile order je,komfem dapat..hehe..

semata-mata nak rasa kuih tu je...selepas digelakkan  oleh 'kawan' kepada kawan aku..sebab tak tau nama kuih ni..

hari tu ada kawan opis aku publish kat FB die jumpa kuih tu kat Mersing..bila aku tanya,kuih ape tu??tak pernah makan.dan ramai pulak yang tanya kuih ape tu..semua macam pelik..'kawan' kepada kawan aku pulak gelak bukan main dengan ayat yang berlagak lebih kurang macam ni. "hahahaha..ciannye aku tengok semua orang tak tau kuih ni..haha"

Okei..fine..memang 'dia' tu sangat mengetahui nama kuih-kuih di Malaysia ni..agak 'panas' hati jugak dengan manusia macam ni..

Aku pun menambah ayat kat bawah tu, 'kalau takde orang bagitau, takdela kite tau kuih tu sedap ke tak..bukan semua orang suka makan yang pelik begitu...lagipun, bukan semua orang tau dan kenal semua jenis kuih kat Malaysia ni..'

Ha..akhirnye berjaya melepaskan geram aku di situ...tibe-tibe emosi di situ..ahaahahaa...tu la cerita di sebalik kuih itu.. =)

Kalau yang tak penah makan kuih ni,rasanya kene agak berhati-hati bila gigit sebab macam agak bersepah makan kuih ni..bile bercakap mesti bersembur-sembur...jadi, bile makan kunyah pelan-pelan dan diam-diam..jangan gatal sangat nak menyembang...

Sekian...

19 July 2012

Sila teka apakah ini??

Assalamualaikum..



Sila la teka kalau anda terer..hehehe...ada kisah di sebaliknya..

posted from Bloggeroid

Berhati-hati masa guna Highway LEKAS..Baca kisah benar ni..


p/s:sila la share kat kengkawan terutama pengguna higway LEKAS..sharing is caring..=)

18 July 2012

Dinner daging masak kicap

Assalamualaikum...

Last week ada beli sedikit daging...hari ni nak perabis stok daging tu..tak tau nak masak pe..mule-mule berangan nak buat rendang daging..tapi bile google resipi,banyak barang pulak takde.terus buat resepi ringkas je..hehe..daging masak kicap..

bahan-bahan pun mudah..bawang merah,bawang putih, dan halia serta lada sikit diblend..lepas tu tumis dalam kuali yang ada minyak telah panas..tumis bersama kayu manis,bunga lawang sampai naik bau..letak bawang besar hiris nipis sikit.then aku letak cili boh sikit..saje nak bagi pedas..campur air dan letak daging..letak garam dan gula secukup rasa...siap..semua bahan tu aku anggarkan untuk 2 orang makan je..

Oh..panduan memasak tu hanya untuk reference aku di masa akan datang ataupun mereka yang baru belajar masak macam aku..hehehe..kalau ada yang terer bab memasak ni,sila la sumbangkan rahsia keenakan masak kicap anda di dalam petak komen di bawah ini supaya boleh la aii mencubanya! =) sharing is caring kan??

p/s:daging tu rebus dulu ye..jangan buat macam masak ayam plak!heheee...korang makan pe malam ni??
posted from Bloggeroid

Segmen Ayu : Saya Blogger Dari Kuala Lumpur!



Aku telah pun berjanji dengan Cik Ayu yang cantik manis ni nak join segmen dia..hari ni baru berkesempatan nak join segmen Cik Ayu kite..

Saya Blogger dari Kuala Lumpur!!

Nak kene tag pulak..nak tag sape ye...erm...baru ni dah tag Mama Masszul..nanti boring pulak Mama asyik kene tag je..

So,sekarang nak tag bloger glemer kite pulak la.>Cik Sizuka<

Cik Sizuka ni glemer tau..selalu join event Nuffnang..kalau korang kawan dengan die, mesti die ajak gi tengok wayang free!!hehehehe...macam-macam tips pulak die boleh bagi nanti.. =)


Panduan mencari isteri



Heheheee..

posted from Bloggeroid

17 July 2012

Pindaan masa untuk pulang di bulan Ramadhan



Biasanya hari biasa masuk keje pukul 830am...tapi takde effect kat aku bila waktu masuk dicepatkan kepada pukul 8 sebab hari-hari aku sampai opis sebelum pukul 8am..

Korang pulak macamane?boleh balik awal tak bulan Ramadhan nanti??

16 July 2012

Limau kasturi makan begini pun sedap

Assalamualaikum..

Dulu kecik-kecik selalu petik buah limau kasturi belakang umah..lepas tu letak asam masin kat tengah..

Korang pernah buat macam ni??heee..

posted from Bloggeroid

Bangga dapat pancing ikan pari

Assalamualaikum..

Kembang kempis idung laki aku dapat tangkap ikan pari kat laut semalam..siap ambik gambar g.nak tengok??

Ni diaaa...

Haha.lu kene beb!!gurau je.hehe..jangan marah k..ni la punca bateri henpon aku cepat habis..

Masa kat hospital tadi pun die dah berniat nak maen game pancing ikan tu..tapi,maen game tu kan kene buat aksi macam tengah lontar joran yang real..tapi,die malu nak lontarkan henpon ni macam lontar joran..takut nanti orang kat hospital cakap dia tak betul..

Haha..tau malu..

posted from Bloggeroid

teratak hati 1st Giveaway^Jom Berpakaian Muslimah


Jom tengok syarat-syaratnya:1. Terbuka kepada semua FOLLOWER blog teratak hati.
2. Wajib follow blog sponsor, Anggun Solehah Shop.
3. Wajib Like fanpage Anggun Solehah Shop.
4. Buat entry bertajuk ' teratak hati 1st Giveaway^Jom Berpakaian Muslimah!! '
5. Letak banner kat atas tu dalam entry, link kan ke entry ini.
6. Letak Link sponsor dalam entry - Anggun Solehah Shop.
7. Tag seorang blogger, lebih pun boleh, pastikan dia tahu.

Dengan sahnya dan berbesar hatinya saya telah menjadi follower yang ke-25 di blog Anggun Solehah Shop dengan nick name Cik May dan gambar berselendang biru..hehe..Peng'LIKE' page FB yang ke 105..

Ciri-ciri pakaian muslimah seharusnya menutupi aurat , tidak terlalu jarang iaitu tidak menampakkan bentuk badan..Ciri-ciri lain pula adalah pakaian itu tidak menyerupai pakaian kaum bukan Islam dan tidak menyerupai pakaian kaum lelaki..Ciri-ciri terakhir pakaian muslimah yang saya nak letak kat sini adalah pakaian itu bukan merupakan pakaian yang meraih kemashyuran..


So, bloger bertuah yang saya nak tag di sini adelah...adelah...adelah...em...ar...Mama Maszull..hehe..jom join Mama!

ID Follower saya ialah Cik May
ID FB pulak May zura

Berjam-jam tunggu di panggil

Thanks kat semua kengkawan yang mendoakan diri ku ini dan my baby tadi..hehe...sekarang ni dah selamat berada di opis..walaupun tadi tengah berkira-kira nak amik emergency leave je..tapi, aku buang perasaan tu sebab lagi aku duduk umah, lagi aku 'sakit'..baik aku gi opis buat keje..so,tak terlayan sangat sakit kepale dan sebagainye tu..
 
Pagi-pagi buta tadi dah post entry nak g follow up checkup kat hospital..ingatkan bile dah ada appoiment ni tak payah buat pendaftaran baru dan amik no giliran..rupenye kene jugak..aku duduk kat kaunter pendaftaran seawal 8am..masa tu no giliran aku  ialah 1074..(gambar lupe pulak nak ambik!) no. yang tengah berurusan di kaunter pulak 1019..aiyak...adakah aku kene berkampung kat hospital untuk tunggu register je???
 
Mujur dorang bukak kaunter yang kedua, baru la laju sikit pergerakan angka-angka itu..Lepas setel register, pegi dekat bahagian Klinik Pakar O&G pulak.Tempat aku punye appoiment lah..dapat no giliran lagik!aiyo...Nurse bagi no. giliran aku 2008 tepat pada pukul 8.47am..lepas tu suruh aku gi buat Urine Test, timbang berat, dan amik tekanan darah..hurmm..macam laju sikit keje dorang ni...okei la kan..
 
Lepas setel kat bahagian bilik saringan tu kene tunggu kat depan kaunter balik tunggu die panggil..tak tau tunggu untuk ape..dekat 3 jam aku tunggu...baru lah die panggil untuk scan rupe-rupenye..
 
bontot aku dah sengal-sengal duduk lama sangat kat kerusi tu..perut lapar..encik suami beli kan roti..Aku pun tak tau la ape yang lama sangat sampai 3 jam menunggu tu hanya untuk scan je yang lebih kurang 5 minit je??hadei...
 
Lepas scan tu, baru die panggil untuk sesi kaunseling dalam bilik..dekat pukul 12 jugak baru siap!giler lame!!ni la padahnya kalau check up di General Hospital..Sebab klinik panel opis aku tak cover untuk pemeriksaan bulanan macam ni..Tapi opis aku ada cover untuk maternity je..dah dekat time nanti baru reg dengan hospital panel..

Perkembangan sekarang ni, aku dah makin berkembang...huahuahua....masa timbang tadi berat dah naik 200gram..sebab selera makan aku macam biasa je..takde alahan atau pantang sangat pun.mungkin sebab masa bujang dok jaga sangat tak nak makan itu,tak nak makan ini..konon takut makin gemuk..bile dah berisi ni, habis sume bende aku nak makan kecuali ikan je.kalau makan ikan, mesti kuar balik..so, aku takut nak makan ikan sekarang ni...lembik badan bile muntah..:(

cume sekarang ni mual dan muntah diiringi sakit kepala yang tak tertahan lagi.berdiri lame sikit dah rasa macam nak pitam..Baby pulak dah berkembang dari 4mm (masa scan 6 minggu ari tu) kepada 15cm..sekarang ni minggu kelapan...

Mujur dah tak de bleeding macam hari tu lagi..

Follow Up Check Up

Assalamualaikum..

Hari ni 16.7.12 kan??ari ni ada follow up check up untuk kes aku ari tu..kes bleeding threated..

P/s:doakan semua selamat.thanks..:)
posted from Bloggeroid

15 July 2012

Mintak rumah mesra rakyat tapi taknak bayar

Assalamualaikum...

AWAS!ENTRY TIDAK BERGAMBAR!

Berdasarkan petikan akhbar 8.7.12,dah kuar jumlah tunggakan bayaran Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia a.k.a RMR1M..

Kalau nak tau detail,boleh tengok link kat bawah ni berita utusan..
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0708&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_22.htm

Dan untuk pengetahuan,hari ni semua staff SPNB dikerahkan keluar ke seluruh negeri untuk buat kutipan tunggakan..SEMUA STAFF okei..bukan semua staff department aku je yang memang sah department yang uruskan pelantikan kontraktor bagi pemohon-pemohon tu.macam department finance kene g Kedah,department aku kene g Terengganu,department Kredit kene gi Kelantan..semua terlibat lah!ada yang dah mulakan travel seawal 5am lagi..

orang macam aku ni,memang terkecuali untuk travel jauh ni..kalau aku pegi,maknanye dorang kene jage aku yang tengah tak berapa sihat la jawabnye..so,esok dan lusa,opis aku akan lengang-selengangnye..

Hm..pada aku la..korang dah pandai apply permohonan untuk dapatkan RMR1M ni kenela bertanggungjawab.korang dah sign perjanjian yang mengatakan korang kene bayar rm150 je sebulan sampai selesai.what??rm150 untuk umah seluas 1000kps dan 866kps dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air???kalau nak compare dengan umah sewa aku ni...rm600/bulan dengan keluasan 760kps serta 3 bilik tidur 1 bilik air je..hm...

Takpun,kalau dah rasa nak umah free sangat tanpa kuar duit,apply la umah Projek Perumahan Rakyat Termiskin a.k.a PPRT..kan senang..

Pengalaman masa kol pemohon untuk maklumkan tempat SPNB berkampung nak buat kutipan pun sangat menyedihkan..ada yang tak nak angkat tepon.ada yang bercakap dengan kami seolah-olah kami nak mintak sedekah,ada yang macam cakap dengan tunggul..tapi ade jugak 2,3 kerat yang gembira dengan kehadiran staff untuk buat kutipan secara trus dari mereka.

yang mana buat-buat lupe umah dorang ada tunggakan sampai 3 tahun tu,mungkin dah lupe,geran tanah mereka masih dipegang oleh SPNB.

Aku ni bukan la nak blame sape-sape..ni cume pendapat peribadi aku..masa mohon,korang ari2 kol departmnt aku tny bile kontraktor nak buat keje la..bile umah nak siap la..kenapa kontraktor buat keje lambat la.pemohon yang jadi engineer kat tapak binaan pun ramai..bila dah duduk kat umah tu,tak nak bayar pulak..ada pengalaman staff SPNB datang ke rumah pemohon nak buat kutipan tapi kene kejar dengan kapak..manusia2...

Ops..macam lepas geram pulak..hihi..pape pun semoga semua rakan sepejabat selamat pulang ke opis dengan hasil yang memberangsangkan..

Sekian..zzz..

posted from Bloggeroid

Kedondong VS Cicah Kicap

Assalamualaikum...

Petang-petang begini,makan buah kedondong cicah kicap pun layan...


Fuhh..meletop rasa..guna 6 biji lada yang ditumbuk halus..campur kicap,garam dan gula..nak letak lada lebih kang kene marah dengan laki den..huhu..

P/s:Sambung mengunyah..

posted from Bloggeroid

Hanya Panaskan

Assalamualaikum..

Hari ni sangat mudah menu lunch di rumah..tak payah masak-memasak..hanya panaskan..hasilnye??

Ayam masak merah yang nyummy...

Udang masak..??arr..tak tau ni masak pe.hehe...

Nenas yang dicampur kerisik.bau series harum..

Ni pulak daging masak kurma..

Haa...malam tadi ada solat jemaah dianjurkan untuk penduduk blok tempat aku tinggal..sempena nak sambut Ramadhan next week.dorang siap buat rewang lagi di siang hari..en.suami join la sekali majlis malam tadi..lepas selesai majlis ada la menu seperti di atas.

Tapi,sebab kenyang makan mee ketam,en.suami ni tak makan pape pun lepas solat jemaah..dia borak-borak je dengan jiran..bile nak balik,dorang bekalkan lauk-pauk di atas.

Jadi,hari ni aku panaskan je lauk-pauk tu.hehe...tak payah masak...:) dan ngappp...

Sebenarnye aku tak reti makan lauk banyak-banyak.hihi.tapi,disebabkan lapar sangat,amik semua lauk sikit-sikit lepas tu tak habis..huhu..

P/s:tibe-tibe rasa nak makan ikan masin goreng je..
posted from Bloggeroid

14 July 2012

Makan Mee Ketam

Assalamualaikum...

Minggu ni minggu akhir sebelum Ramadhan kan??so,petang tadi gi Subang sat..then,makan Mee Ketam kat Shah Alam yang dipromote oleh bloger Siezuka..




So,aku makan mee ketam dengan lai chee kang..udang galah pun ada kat kedai Mee Ketam tu..tapi, tak oder pulak tadi sebab dah kekenyangan..maybe next visit boleh order pulak..

Harga pun okei je..


Kedai Mee Ketam ni kat Shah Alam je..:)
posted from Bloggeroid
Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page